укр рус
Магазин сувенірів, призів, подарунків. Будь-яка примха - від ідеї до готового виробу

Моделі кораблів. Історія мистецтва та створення

Моделі кораблів. Історія мистецтва та створення

Моделювання кораблів має багату та цікаву історію. Моделі вітрильників, цивільних та військових судів створювалися як з метою проектування майбутніх повноцінних кораблів, і як масштабні копії існуючих. Зменшені кораблі брали участь у ритуалах та випробуваннях, ставали експонатами колекцій.


Моделі кораблів - від ритуалів до мистецтва

Посилаючись на відкриття археологів, деякі дослідники стверджують, що історія судномоделізму налічує майже 5500 років і перші моделі кораблів з'явилися ще у Стародавньому Єгипті. Там зменшені копії кораблів використовувалися для проводів померлого в останній шлях: єгиптяни вірили, що душа людини має перепливти річку і для цієї мети в гробницю містилося судно. Знайдені під час розкопок кораблі доводять це припущення, проте питання полягає в іншому. Чи можна вважати ці ритуальні предмети повноцінними моделями кораблів чи ні? Тут однозначної відповіді дати не вийде, це швидше питання особистих уподобань та переконань кожного дослідника.


Але можна не сумніватися в одному - розквіт історії мистецтва моделювання кораблів припав на XVII-XVIII століття. Саме тим часом між європейськими державами розгорнулася боротьба панування на море. В Іспанії, Англії, Голландії та інших країнах стали формуватися постійні флотилії та системи установ для їх підтримки. Вітрильні дерев'яні кораблі використовувалися як основна сила у формуванні колоній для розширення торгових і політичних зв'язків.


В результаті цієї боротьби велика увага приділялася професіоналізму моряків, а вітрильні кораблі вдосконалювалися і ставали швидше, вантажопідйомнішими, маневренішими. І тут на сцені з'являються повноцінні моделі вітрильників — з їхньою допомогою можна було продемонструвати майбутній корабель, оцінити його образ і здібності. У такому вигляді ще не побудоване судно зручно презентувати вищим чинам та отримати схвалення на його створення. Моделі вітрильних кораблів, як і самі кораблі, на той час відрізнялися багатим оздобленням і декором - оформлення відбивало перевагу монарха та країни над державами, що суперничають.


Особливо велику увагу з боку вищого державного керівництва всім етапам створення парусного флоту приділяли Англії. Монархи, військові чиновники та представники аристократії брали участь у процесах будівництва судів, планування торгових маршрутів та військових операцій, моделювання. Особиста зацікавленість еліти держави, звичайно ж, позначилася на громадській думці, і судномоделізм став важливою частиною культурного життя. Такі процеси відбувалися й інших країнах: Голландії, Франції, Іспанії. Але скрізь вони мали свої особливості. Так, у Голландії чудовими прикладами візуалізації кораблів і морської історії є живопис, картини, що дійшли до наших часів, стали важливою частиною світової культурної спадщини.


Закономірний результат цих процесів ось у чому: моделі кораблів з дерева стали мати як практичну цінність, а й естетичну. З'являлося все більше шанувальників та колекціонерів, модель корабля була не проміжним етапом роботи над будівництвом великого судна, а метою та кінцевим результатом. Судномоделізм сформувався в окремий рід занять, хобі, мистецтво. При цьому технічне макетування під час будівництва суден також практикується досі.


Моделі вітрильних кораблів сьогодні


Представляючи історичну цінність і будучи предметом інтересу колекціонерів, дерев'яний корабель може мати дуже високу вартість. Наприклад, одну з масштабних моделей англійського корабля з дев'ятьма десятками гармат було продано на аукціоні приблизно за два мільйони доларів. Саме захопленість історією епохи морських подорожей, її особливий дух приваблюють людей. Сьогодні вітрильні кораблі поступилися місцем сучаснішим видам суден, але від цього не втратили своєї привабливості.


Масштабна модель вітрильного корабля — луна морських подорожей, відкриттів і битв, що дійшла до наших часів. Тому така річ стане чудовим подарунком для чоловіка будь-якого віку та становища. Купити модель корабля за доступною ціною можна у нашому спеціалізованому магазині.



Зворотний дзвінок
Viber
Telegram
Facebook
Instagram